Met trots presenteren wij de uitkomst van een Levenscyclusanalyse (LCA) studie voor het SPEX-recyclingproces, uitgevoerd door CE Delft. CE Delft heeft deze LCA uitgevoerd voor drie verschillende afvalstromen (HDPE, laminaten, medische slangen) met als doel de koolstofvoetafdruk te bepalen en te vergelijken met referentieprocessen voor kunststofproductie en afvalverwerking.
De LCA is zowel gedaan vanuit een productperspectief, waarin het SPEX-recyclingproces wordt vergeleken met fossiele productieprocessen, als vanuit een afvalperspectief, waarin het wordt vergeleken met de huidige afvalverwerking. De LCA is gebaseerd op de massa- en energiebalansen van het conceptual design van de commerciële 20 kT-installatie en de tests in hun pilot- en labfaciliteit op hun locatie Plant One Rotterdam.
De resultaten zijn uitstekend en bevestigen eerdere LCA-uitkomsten voor dissolutie uitgevoerd voor de Provincie Zuid-Holland door NFlux, TNO, en CE Delft. De belangrijkste conclusies zijn:
- SPEX onderscheidt zich ten opzichte van fossiele productie en andere recyclingtechnologieën door de uitstekende LCA-resultaten;
- Er is geen verschil in het beeld tussen het productperspectief en het afvalperspectief;
- De koolstofvoetafdruk van HDPE, geproduceerd via SPEX, is aanzienlijk lager (een reductie van 1,6 t CO2-eq./t) dan de koolstofvoetafdruk van fossiel HDPE;
- De LCA van SPEX is vergelijkbaar met die van mechanische recycling, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie;
- De goede LCA-uitkomsten gelden voor alle 3 onderzochte stromen;
- De LCA-resultaten zijn nog beter wanneer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie, en/of wanneer wordt samengewerkt met duurzame recycling van de PET resten, zoals bijvoorbeeld Ioniqa.
Deze LCA onderstreept de significante reductie van koolstofvoetafdruk als een belangrijke differentiator ten opzichte van verbranding, fossiele productie van virgin materiaal en chemische recycling.
De publieke samenvatting van het rapport is hier beschikbaar